pondělí 22. dubna 2013

Týden 4

Minulý týden jsme začali rozebírat výsledky Janiných zdravotních testů - konkrétně krevní tlak a srdeční frekvenci. Tento týden náš čeká téma výrazně náročnější a také dost kontroverzní. Jelikož je to především věc vědeckých výzkumů a laboratorního zkoumání, nebudeme si zde hrát ani na soudce ani na jasnovidce a pojmeme tuto otázku spíše filozoficky (nebo se o to alespoň pokusíme).

Cholesterol
V principu totiž existují dva tábory lidí (včetně lékařů). Ti první věří, že cholesterol je pro naše zdraví škodlivý. Vysoká koncentrace "špatného cholesterolu" LDL prý zvyšuje riziko vzniku srdečně cévních onemocnění. Tuto teorii, která vznikla v 50. letech minulého století navíc podporují oficiální normy i dietní doporučení. Myslím, že žádný lékař nebude ignorovat vyšší cholesterol svého pacienta a pro klid v duši mu rovnou předepíše léky na snížení. A ruku na srdce... I nejzatvrzelejší odpůrce znejistí v okamžiku, kdy mu lékař pohrozí, že pokud tyto léky nebude brát, tak zásadně ohrozí své zdraví.

Druhý tábor je na základě nových výzkumů přesvědčen, že cholesterol v žádném případě nemůže být spojován s vyšší příjmem tuků ani s rizikem vzniku srdečně cévních onemocnění. Toto tvrzení je navíc podloženo studií, která poukazuje na fakt, že téměř 75 procent pacientů, kteří prodělali srdeční infarkt, mělo nízkou hladinu cholesterolu, tudíž podle oficiálně nastavených standardů nepatřili do rizikové skupiny.

Ať už patříte mezi "věřící" nebo "skeptiky", nic se nemění na tom, že lidský organismus cholesterol potřebuje pro tvorbu hormonů a vitamínu D, pomáhá tělu zpracovávat tuky a je důležitý při tvorbě buněčných membrán.

Výsledky vyšetření - cholesterol
[norma]













Jak je vidět výše, ačkoliv celkový cholesterol je těsně na hranici normy, tzv. dobrý cholesterol HDL u Jany  normu výrazně překročil. Hodnota 85 mg/dl se dle "současných standardů" považuje za velmi vysokou, kdy riziko srdečních onemocnění "by mělo" být nízké. Nejvíce vypovídající hodnotu má tedy poměr celkového cholesterolu k HDL (2,3). Ten by měl uspokojit všechny "věřící".

Pokud se i tak stále obáváte, že paleolitická strava může mít špatný vliv na hladinu cholesterolu, klidně počkejte do léta, kdy testy zopakujeme. Do té doby vás můžeme ujistit, že pokud se budete správně stravovat a pravidelně sportovat (i dlouhé svižné procházky se počítají), nemusíte se vysokého cholesterolu bát.



Pokud se vám článek líbil, klikněte na "To se mi líbí".
Máte-li k tomuto tématu nějaké dotazy či připomínky, zanechte nám svůj komentář.