čtvrtek 16. května 2013

Paleo recept: Vepřová panenka se slaninou

Dnes se mi podařilo koupit pěknou vepřovou panenku v akci. Většinou jí dělám v troubě a jen s bylinkami. Tentokrát jsem se rozhodla vyzkoušet nový recept. Slaninu za normálních okolností nejím, ale zůstalo mi v lednici jedno balení po návštěvě a k panence se hodí.

Nevím jak vy, ale já pokaždé řešila, kde vzít rychle vývar na podlévání. Pak jsem si začala zmrazovat různé odřezky z kuřete (krky, páteř, křídla) i jiných mas, také odřezky ze zeleniny (košťály). V případě potřeby si jako první naházím tyto zbytky z mrazáku rovnou do kastrolu a vařím v malém množství vody. Zhruba do hodiny mohu podlévat. Není to bůhví jak silný vývar, ale pro tyto účely stačí. Ze zbytku pak ještě většinou udělám  rychlou polévku.

Suroviny na dvě porce:
2 špalíčky vepřové panenky (po cca 200 g)
2 plátky kvalitní slaniny
1 dcl drůbežího vývaru
2 lžíce olivového oleje

Postup:
Vepřovou panenku zabalíme pevně do slaniny a položíme na rozpálenou pánvičku s olejem. Opékáme kolem dokola (nikoliv na výšku), dokud není slanina opečená. Podlijeme vývarem, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Než maso odstavíme, dotykem zkontrolujeme, zda není příliš měkké. Mělo by být pružné. Poté pánvičku odstavíme, panenku obrátíme a necháme dalších 5 minut přiklopenou odpočinout. Vývar z pánvičky přivedeme k varu a zredukujeme na polovinu. Panenku rozkrojíme napříč (měla by být narůžovělá) a přelijeme vývarem z pánvičky. Podáváme s dušenou zeleninou.





Dobrou chuť,



Pokud se vám článek líbil, klikněte na "To se mi líbí".
Máte-li k tomuto tématu nějaké dotazy či připomínky, zanechte mi svůj komentář.