pondělí 8. července 2013

Týden 15: Jaký olivový olej vybrat?

Olivový olej už dnes nechybí snad v žádné domácnosti. Někdo ho používá úplně na všechno a jiný si ho naopak šetří. Jeho cena je oproti běžným rostlinným olejům výrazně vyšší. Ne vždy ale platí, že čím dražší, tím lepší. Dokonce i extra virgin v BIO kvalitě může obsahovat rakovinotvorné látky! Poslední dobou se dokonce v zahraničí hovoří o pančování olivových olejů, kdy se pod nálepkou extra virgin skrývají olivové oleje s příměsí olejů z geneticky modifikované řepky, sóji nebo kukuřice. Z vlastní zkušenosti víme, že i domácí oleje, které si Češi rádi vozí z dovolené v Chorvatsku, jsou ve většině případů pouze olejovou směsí.

O olivovém oleji bychom mohli napsat celou knihu. To nejdůležitější je ale tak pěkně shrnuto ve videích níže, že to není potřeba. Dobře poslouchejte, abyste zbytečně nevyhazovali peníze za oleje, které za to nestojí.




Jak poznáte pančovaný olej?

Olivový olej má dvě zásadní vlastnosti, které mohou prokázat jeho složení:
  1. Ve studeném prostředí houstne a kalí se - nalijte trochu oleje do skleničky a dejte ho přes noc do lednice, jestliže zhoustne a zkalí se, je pravděpodobně 100% olivový.
  2. Je silně hořlavý - pokud nalijete olivový olej do olejové lampy a zapálíte knot, měl by bez přestání hořet a dokonce dávat více světla než svíčka. Pokud ale plamínek zhasne, máte doma pravděpodobně fake!
Zkuste otestovat olej, který máte doma a napište nám do komentáře, jak váš test dopadl. Můžeme tak společně odhalit oleje, které na náš stůl rozhodně nepatří!


Pokud se vám článek líbil, klikněte na "To se mi líbí".
Máte-li k tomuto tématu nějaké dotazy či připomínky, zanechte mi svůj komentář.