úterý 29. října 2013

Zdravé vánoční pečení bez cukru, lepku a laktózy

Všichni už jste určitě slyšeli o nové kuchařce Zdravé vánoční pečení a někteří ji už možná máte i doma. Vůbec jsem neplánovala, že bych na Vánoce pekla cukroví. Hodně cestuji, bydlím v provizorních pronajatých bytech a klasická příprava na Vánoce jde často mimo mě. Navíc si moc dobře pamatuji, že cukroví bylo pokaždé nejchutnější, když se peklo. Na štědrovečerním stole si ho pak už nikdo moc nevšímal a celé svátky jsme ho do sebe tlačili jen z donucení, nosili ho do školy, do práce, kde měl každý toho svého dost a nutili jsme ho návštěvám. Nakonec se zamrazilo a na Velikonoce vyhodilo. Tahle živá vzpomínka byla pro mě dostatečným důvodem, abych se já sama pečení vzdala. Klasické cukroví a paleo dieta stejně nejdou dohromady. Nebo ano?

Minulý rok se ale situace změnila. Naše mamka, která vždy pekla pro celou rodinu se rozhodla strávit Vánoce u moře a já jsem tak nějak pocítila nutkání převzít její povinnosti a pustila se do pečení. Byla jsem naprosto přesvědčená, že nepeču pro sebe, ale pro příbuzenstvo a tak jsem po letech nakoupila mouky, cukry, másla atd. a pustila se do práce. Záhy jsem zjistila, že to nebyl úplně dobrý nápad. Ochutnáte jeden rohlíček a najednou zjistíte, že půlka plechu je pryč. Většinu cukroví jsem tak musela péct dvakrát, protože příbuzným toho moc nezbylo. A tak jsem pro příští roky pečení cukroví zavrhla.

Když se tento rok začala v obchodech objevovat vánoční výzdoba, vzpomněla jsem si na zkušenost z minulého roku a začala přemýšlet nad letošními Vánocemi. Posledních pár měsíců jsem zkoušela vymyslet recept na paleo štrůdl, který se mi vůbec nedařil. Myšlenka na Vánoce mě k tomuto experimentování opět vrátila. Asi na desátý pokus se mi štrůdl povedl. Měla jsem z toho takovou radost, že jsem s experimentováním nemohla přestat. Po pěti pokusech se mi povedly i paleo vanilkové rohlíčky a na sedmý jsem dala dohromady buchtu, která mi nejvíce připomínala vánočku. Byly to krušné dva týdny obžerství. Doma si ale překvapivě nikdo nestěžoval!

Tyhle moje pokusy vyústily v již zmiňovanou kuchařku. Nakonec jsem dala dohromady více jak třicet receptů, které stačí péct těsně před Vánoci. Není potřeba se celý advent stresovat. Sama už se těším, až s mamkou a neteří zasedneme víkend před Štědrým dnem ke kuchyňskému stolu a upečeme si zdravou variantu klasického českého cukroví. A klidně ho budeme baštit už během pečení a necháme si jen pár kousků na ozdobu štědrovečerního stolu. Důležité je, dělat si radost a to obzvláště o Vánocích.

Krásný den všem,



Pokud se vám článek líbil, klikněte na "To se mi líbí".
Máte-li k tomuto tématu nějaké dotazy či připomínky, zanechte mi svůj komentář.