neděle 22. února 2015

Dobře živeni - kniha, která vám zachutná

Před Vánocemi se mi dostala do ruky kniha autorky Melissy Joulwan s názvem Dobře živeni: Paleorecepty pro lidi, kteří rádi jedí (Well Fed: Paleo Recipes for People Who Love to Eat). Musím přiznat, že jsem neměla od knihy moc velká očekávání. Vždyť na trhu je již tolik knih o paleolitickém stravování. Co by tedy mohla přinést nového?

Můj první kontakt s touto kuchařkou byl v elektronické podobě. Pokud si ji plánujete pořídit do telefonu, musím vás varovat. Čtvercový formát knihy není pro telefony ideální. Je navíc dělena do menších oddílů, kde je písmo příliš drobné a při zvětšení zase ztrácíte přehled o celkové logice stránky. U větších displejů čteček, tabletů a monitorů tato drobná nepohodlnost samozřejmě mizí.

Bea Vörös byla tak hodná a během mé návštěvy paleo-friendly baru Rockin' Café v Brně mi věnovala knihu i v tištěné podobě. I přes měkké desky je opravdu vydařená a skvěle se s ní pracuje. Nejvíc se mi na ní líbí právě ten nepraktický čtvercový formát. Špatně se umisťuje do knihovny, kde mezi ostatními paleo knihami nehezky vyčuhuje. A to je právě její velké plus. Nikdy se mezi nimi neztratí a vždy bude první na řadě, když budete hledat nějaký recept.

Hned na prvních stránkách mne zaujal citát Julie Child, která naprosto přesně vyjádřila můj přístup k vaření: "Nemusíte vařit nóbl ani složitá mistrovská jídla - jen dobré jídlo z čerstvých surovin." Hodně lidí odrazuje načančané vaření, kterého jsou dnes plné kuchařky i internet. Snadno se pak změny stravování zaleknou a zůstanou u svých starých návyků, které jsou pro ně jednodušší.

Melissa Joulwan je americká blogerka (The Clothes Make the Girl) a autorka velmi úspěšných knih Well Fed, Well Fed 2, Living Paleo For Dummies a Rollergirl: Totally True Tales from the Track. Narodila se v Pensylvánii do rodiny majitelů restaurace. Jídlo bylo v její rodině natolik důležité, že i ona se o něm hodně naučila. Bohužel konzumace oblíbených potravin bez ohledu na výživovou hodnotu se u ní projevila přibíráním na váze a zdravotními problémy. Jak sama říká: "Znala jsem jídlo, ale nevěděla jsem, jak jíst."

Oproti jiným autorům paleo kuchařek je její přístup k vaření specifický. Rozumí vedení kuchyně, umí kombinovat suroviny, ví jak jídlu dodat skvělou chuť a to bez velké námahy. Zná spoustu triků, jak obejít složitý postup a přesto dosáhnout nejlepšího výsledku a o to všechno se chce s vámi podělit.

Hned z kraje knihy se dozvíte, jak vařit na celý týden. Tato kapitola je z mého pohledu klíčová. Skvělých receptů se dá na internetu najít celá řada. Tento úžasně praktický návod vám ale dá jen Melissa. Nezapomíná ani na nákupní lístek a na základní kuchyňské náčiní.

Přibližně sto receptů pak dělí na:
  • Omáčky a koření
  • Bílkoviny
  • Zelenina a saláty
  • Ovoce
Melissa miluje cestování a etnickou kuchyni. I její recepty jsou z různých koutů světa. Velmi sympatický je právě její vztah k České republice. Nejen, že babička byla Slovenka, ale její nejoblíbenější místo na světě je Praha. Nezapomněla tedy ani na českou kuchyni a do knihy zařadila recept na karbanátky.

Každý recept je opatřen velkoformátovou fotografií, počtem porcí, dobou vaření a drobnými triky. Nechybí pár slov autorky a hlavně její oblíbená hra Jak by to šlo jinak? plná zajímavých tipů na jednoduché obměny původního rceptu. Hodí se i malý oddíl na poznámky.

Recepty jsou opravdu jednoduché. Jejich hlavní kouzlo tkví v omáčkách a koření, kterým Melissa rozhodně nešetří. Dle filozofie manželů Hartwigových se soustředí jen na zdraví prospěšné pokrmy. Nečekejte tedy recept na skvěle vypadající dortíky. Pokud toužíte po sladké tečce, budete se muset spokojit se smaženým jablkem, lesním ovocem s kokosovou šlehačkou nebo karamelizovanými kokosovými chipsy. Nebojím se, že by vás neuspokojily.


Krásný den všem,



Pokud se vám článek líbil, klikněte na "To se mi líbí".
Máte-li k tomuto tématu nějaké dotazy či připomínky, zanechte mi svůj komentář.