pondělí 16. března 2015

7 důvodů, proč přestat žvýkat


Žvýkáte? Jak často? Já tomuto zlozvyku naprosto propadla. U každé průmyslově zpracované potraviny pečlivě studuji složení. Do mé kuchyně totiž nesmí žádná chemie. Ovšem žvýkačky, to je něco úplně jiného. Nebo ne? Žvýkačka přeci není jídlo. Nepolykáme ji a tak si ani neuvědomujeme, že většina látek, které obsahuje se nám i přes to do těla uvolňují.

Nevím jak vy, ale já nejčastěji žvýkala, když jsem měla na něco chuť. Mám ráda sladké a žvýkačka tuto chuť alespoň částečně uspokojila. Také jsem žvýkala z nudy, samozřejmě po jídle (nač si čistit zuby, když mám žvýkačku) a kvůli zamezení zápachu z úst, například po kávě (nač si čistit zuby, když mám žvýkačku). V neposlední řadě mi žvýkačky chutnají. Poslední dobou hlavně ty sladké ovocné (samozřejmě bez cukru).

Když je něčeho moc, tak je toho příliš. Přesně takhle reaguje moje tělo. Vždy, když začnu něco přehánět, tak se ozve. Stejně jako nyní, kdy mě po mentolových žvýkačkách začala pálit žáha. Tak nějak přirozeně jsem se tedy o toto téma začala zajímat a čím víc jsem četla, tím víc jsem si byla jistá, že žvýkání není ideální způsob, jak uspokojovat své chutě nebo zahánět nudu. Pojďme si tedy představit sedm důvodů, proč přestat žvýkat.

1. Žvýkání je nespolečenské

Možná vás překvapuje, že jsem jako bod číslo jedna zvolila zrovna důvody společenské. Musím ale přiznat, že co opravdu nesnáším je, když někdo s prominutím mele hubou jak dobytek. Takhle to vždy říkávala moje babička a já s ní naprosto souhlasím. Nenápadné převalování žvýkačky mi samozřejmě nevadí, ale když někomu ta pusa jede na plné obrátky a navíc si ji ani nezavře a ještě do toho mlaská, není mi to příjemné.
Jak říká Ladislav Špaček: "Žvýkat stylem hokejisty na střídačce je opravdu vulgární, nenápadně lehce převalovaná žvýkačka je mnohem lepší než leckterý dech, ale jen do chvíle, než stojíme tváří v tvář svému obchodnímu partnerovi, učiteli, ženě, nadřízenému, prostě všem, jimž jsme povinováni určitou úctou."

2. Složení žvýkaček škodí zdraví

Dívali jste se někdy na složení žvýkaček? Já ne. Nepřišlo mi to důležité. Chvíli žvýkám a pak to vyplivnu. Nic přeci nejím. Když jsem si poprvé uvědomila, že to není tak jednoduché, docela jsem se zhrozila. Takové nic do pusy, ale chemie je tam celý paragraf.

  • Hlavní složkou je gumový základ, což je jakási směs z elastomerů, změkčovadel, tmelů a pryskyřice.
  • Velkou část tvoří sladidla - Sorbitol (E420), Xylitol (E967), Manitol (E421), Sukralóza (E955), Acesulfam K (E950). O jejich bezpečnosti pro organizmus se vedou spory. Zatím jsou oficiálně označovány za bezpečné. Praxe ovšem ukazuje, že obzvláště Sorbitol narušuje střevní mikroflóru a může způsobovat různé potíže od nadýmání přes průjmová onemocnění až po syndrom dráždivého tračníku.
  • Kvůli změkčení a vláčnosti se do žvýkaček přidává Glycerol (E422), který je v nízkých koncentracích prakticky neškodný. Jelikož je slabě jedovatý, ve vyšších dávkách způsobuje bolesti hlavy, žaludeční potíže a zvracení.
  • Jako emulgátor (mísí vodu s tuky) je zde použit sójový lecitin, který nesplňuje podmínky paleolitického stravování.
  • Žluknutí tuků zabraňuje Butylhydroxyanisol (E320). Vyrábí se z vedlejších produktů vznikajících při zpracování ropy. Zatímco v EU je tato látka povolena, v Japonsku je zakázána, v USA povolena a v Kalifornii je dokonce považována za karcinogen.
  • Další látky jako aromata nejsou blíže specifikována.

3. Žvýkáním opotřebováváte žvýkací ústrojí

Vše, co je příliš namáhané, trpí. V tomto případě jsou to především čelistní klouby (ale i svalstvo). Časté žvýkání pak může vést až k bolestem hlavy, zubů, ale i uší. Také dochází k opotřebovávání zubní skloviny a kousacích hrbolků.

4. Žvýkání ovlivňuje výběr potravin

Obzvláště mentolové žvýkačky vám natolik změní chuť v ústech, že to zcela ovlivní následný výběr potravin. Místo ovoce a zeleniny, které v kombinaci s mentolem nechutnají moc dobře, raději sáhnete po něčem nezdravém s výraznou chutí, jako jsou sladkosti nebo chipsy.

5. Žvýkáním se tvoříte vrásky

Ačkoli chybí jakýkoliv klinický průzkum, který by mohl potvrdit souvislost mezi žvýkáním a vznikem vrásek, je jasné, že časté užívání žvýkačky způsobuje nadměrnou zátěž vybrané skupiny svalů, což následně vede ke ztrátě elastičnosti tkání a vzniku vrásek.

6. Žvýkáním uvolňujete rtuť do organizmu

Výzkumy ukazují, že žvýkačky mohou uvolnit z amalgámových zubních výplní rtuť, která se tak okamžitě dostává do organizmu. Její množství je zanedbatelné. Ale i přesto... Chcete mít ve svém těle rtuť?

7. Žvýkačky znečišťují životní prostředí.

Žvýkačky doslova zaplavují chodníky měst. Nejen, že tak znečišťují životní prostředí, ale navíc napomáhají i k šíření různých nemocí. Jejich odstranění je téměř nemožné. Určitě i vy jste zažili žvýkačku na botě nebo jinde na oděvu, na sedadlech dopravních prostředků atd. Jak nechutné!


Existují alternativy?

Jistě. Určitě tou nejlepší a nejjednodušší je čištění zubů po každém jídle. Pokud ale potřebujete za každou cenu něco žvýkat, zkuste byliny. Můžete u sebe v malém sáčku nosit pár lístků máty peprné, dobře fungují i listy petržele, fenykl nebo zázvor.


Krásný den všem,



Pokud se vám článek líbil, klikněte na "To se mi líbí".
Máte-li k tomuto tématu nějaké dotazy či připomínky, zanechte mi svůj komentář.